Over de verkiezing

Scheidsrechters zijn een onmisbare schakel in de duizenden voetbalwedstrijden die er wekelijks in Nederland worden gespeeld. Elk weekend staan er ruim 30.000 amateurscheidsrechters op de voetbalvelden en in de zaal. Zij zorgen ervoor dat wedstrijden eerlijk gespeeld worden door een juiste toepassing van de regels. En dat draagt bij aan het plezier en de kwaliteit van voetbal. Amateurscheidsrechters fluiten uit liefde voor de sport en doen dit op vrijwillige basis, maar krijgen daarvoor niet altijd de waardering.

Met de Scheidsrechter van het Jaar Awards vragen de KNVB en ARAG aandacht voor het beroep scheidsrechter en geven zij de scheidsrechters het platform dat ze verdienen. De rol van de scheidsrechter op het veld is enorm belangrijk als het gaat om spelplezier, toepassing van de regels en voorkomen en oplossen van conflicten.

 

De awards
Er wordt in twee categorieën een award uitgereikt, namelijk:

  • Verenigingsscheidsrechter
  • KNVB-scheidsrechter

Je kon dus een officiële scheidsrechter vanuit jouw club aanmelden en/óf een vriend, familielid, kennis die af en toe op een vereniging fluit. Ook kon je uiteraard jezelf aanmelden!

 

Aanmelden voor de volgende editie
De verkiezing startte op 4 oktober met de aanmeldfase, waarbij je jouw favoriete amateurscheidsrechter of jezelf kan aanmelden. Aanmelden kon tot 26 oktober 2022. Aanmelden voor de editie van 2023 is inmiddels mogelijk. 

Vanaf 17 oktober tot en met 23 november 2022 kon iedereen via www.scheidsrechtervanhetjaar.nl stemmen op zijn of haar favoriete scheidsrechter. Je mocht maximaal 1 keer per categorie een stem uitbrengen. Let op dat je eerst je stem afmaakt en bevestigt, voordat je een nieuwe stem uitbrengt in de andere categorie.

Uit elke provincie van Nederland wordt uiteindelijk een scheidsrechter geselecteerd met de meeste stemmen. We houden uiteindelijk per categorie een groep van 12 genomineerden over (1 per provincie). Deze 12 worden beoordeeld door de vakjury waaruit een landelijke winnaar wordt gekozen.

 

Toetsingscriteria vakjury
ARAG stelt samen met de KNVB de richtlijnen op, waaraan de genomineerden getoetst worden om in aanmerking te komen voor de award in hun categorie. De genomineerden zullen getoetst worden op verschillende onderdelen zoals o.a. spelregelkennis & inzicht, communicatie op het veld en bijvoorbeeld positie kiezen & aanvoelen van de wedstrijd.

 

Award uitreiking
Op 7 januari 2023 reiken wij de Scheidsrechter van het Jaar Awards uit tijdens de ARAG Dag van de Fairplay op de KNVB-campus in Zeist. Het exacte programma van deze dag wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. 

 

Organisatie & partners
De verkiezing voor de Scheidsrechter van het Jaar Awards wordt georganiseerd door ARAG en de KNVB. Vote Company controleert voor iedere tussenstand en eindstand of de stemmen volgens de regels zijn uitgebracht en maakt indien nodig stemmen ongeldig.

Partners
ARAG / KNVB

Voor iedere tussenstand en eindstand controleert Vote Company of de stemmen volgens de regels zijn uitgebracht en maakt het, indien daar aanleiding voor is, stemmen ongeldig.
 

Om deze website ten volle te benutten dient u cookies te accepteren - toon details